GUILLÉN, PREMI NACIONAL DE CULTURA 2016

El CONSELL NACIONAL de la CULTURA i les ARTS (CONCA) de la Generalitat de Catalunya ha concedido el PREMI NACIONAL DE CULTURA 2016 al escenógrafo y dibujante JOAN J. GUILLEN. En la imagen, Guillén entre los otros premiados y el jurado del premio.

SLIDE-PREMI-NACIONAL-300x157

El CONSELL NACIONAL de la CULTURA i les ARTS felicitat el Nadal 2016  amb una Nadala reproduïnt un poema d’Antonia Vicens sobre la pintura “FUGAÇ” de JOAN J. GUILLEN.

cultura-2

DONACIÓ A BIBLIOTECA NACIONAL DE CATALUNYA

 

El 8 de juny de 2017 es va formalizar la donació de Joan J. Guillén a La Biblioteca Nacional de Catalunya de més de 1.400 documents gràfics, formats per 37 blocs documentals d’escenografies i espectacles de carrer, a més de 349 dibuixos i esbossos per a la premsa, i 134 esbossos per a caricatures i dibuixos per al programa d’animació Microclip emès a TV3 i a TVE a Catalunya.

IMG_4354

L’acte de donació va ser presidit pel Conseller de Cultura de Catalunya i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Sra. Eugènia Serra.

Amb aquest material a Generalitat de Catalunya es compromet a organitzar una exposició, que es complementarà obra procedent del Fondo Guillén de la

Biblioteca Nacional de Espanya, obra de col·leccions privades i del propi artista.

L’exposició tingué lloc al Museu Nacional d’Història de Catalunya durant els mesos d’abril i setembre de 2021.

CATÀLEG 01

L’exposició, comisariada per Pilar Parcerisa, s’estructurà en cinc  àmbits d’actuació de Guillén: Dibuix satíric i il·lustració de premsa; Creació d’un llenguatge, que repassa els seus orígens com a escenògraf; la seva aportació a la  recuperació de les festes populars, les màscares i els artefactes de carrer: els dissenys d’escenografies i vestuaris per teatre i òpera; i finalment un mostra de l’obra pictòrica.

_DSC4607 Red - copia

FONDO GUILLEN BIBLIOTECA NACIONAL DE ESPAÑA

 

En 2014 se formalizó entre Joan J. Guillén y la BIBLIOTECA NACIONAL DE ESPAÑA la donación a ésta institución del fondo de gran parte de los originales de los dibujos satíricos publicados por Guillén en la prensa y la televisión desde 1991.
Presentaci+¦n

ACTO DE DONACIÓN DEL FONDO GUILLÉN A LA BIBLIOTECA NACIONAL DE ESPAÑA

 

Bajo la autoridad (Guillén 1947) la BNE ha colgado 1793 registros bibliográficos en el catálogo automático.

El clik sobre el icono de la BNE permite ver el contenido de la donación

TURISMO DE ESPANÑA

Als anys 80 TURISMO DE ESPAÑA publicitaba les festes ancestrals a la premsa nordamericana, i integraba les figures de la COMPARSA PICASSO entre elles.

RETORN A WASHINGTON

En 2015, després de 22 anys Guillén retorna al KENNEDY CENTER de  Washington, aquest cop amb l’escenografia de l’òpera  “LA CENERENTOLA” de ROSSINI.

Especial EL TRIANGLE

La revista EL TRIANGLE dedica un suplemento  que recoge una àmplia selección de dibujos satíricos de Guillén publicados en la prensa en diversas épocas.